Pastitsio (6-8 personen)

Benodigdheden:

2 el olijfolie

4 tenen knoflook, geperst

2 uien, fijngesneden

1 kg rundergehakt

1 kg tomatenblokjes uit blik

2,5 dl droge rode wijn

2,5 dl runderbouillon

1 larierblad

1 tl gemengde kruiden

3 eieren, losgeklopt

500 gr Griekse yoghurt

200 gr geraspte kefalotyri (of Parmezaanse kaas)

½ tl nootmuskaat

60 gr geraspte cheddar

eikenbladsla

350 gr ziti*

* Ziti is een dikke, holle pasta. u kunt voor dit gerecht ook fettuccine of spagetti gebruiken.

Bereiding:

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan met dikke bodem en bak hierin de knoflook en ui 5 minuten op middelhoog vuur, of tot de ui zacht is. Voeg het rundergehakt toe en bak het op een hoog vuur mee, tot het bruin is; giet het teveel aan vet af. Voeg de tomaten, wijn, bouillon, het laurierblad en de gemengde kruiden toe, en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en laat alles 40 minuten pruttelen. Voeg nog wat zout en peper toe.

Verwarm de oven op 180°C. Kook de pasta al dente in ruim kokend water met wat zout volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet de pasta af en verdeel deze over de bodem van een grote ovenschaal. Schenk de helft van de losgeklopte eieren erover en schep de saus erbovenop. Meng de Griekse yoghurt met de rest van de losgeklopte eieren, de kefalotyri en nootmuskaat en schenk het mengsel over de pasta. Bestrooi het geheel met cheddar en zet het 40 minuten in de oven, of tot de bovenkant goudbruin is. Haal de schaal uit de oven en laat hem nog 10 minuten staan.

Serveer de pastitsio en geef er eikenbladsla bij. 

Kali Orexi (eet smakelijk)

Bron: Pasta gerechten Veltman uitgevers

Om dit boek te bestellen, klik hier